Saturday, May 14, 2016







Tart Nenas Tradisional


Bahan-Bahan

500 gm tepung gandum
400 gm mentega
120 gm gula aising
100 gm tepung jagung
75 gm susu tepung
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla
Kuning telur untuk d sapu pada biskut

Cara²
1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung... Ketepikan.
2. Putar gula aising, mentega, garam serta vanilla kira² 10 - 14 minit.. Diana putar pada kelajuan kuat selama 10 minit.
3. Masukkan campuran tepung dan susu tepung tadi ( no.1 ) dan putar sebati.
4. Picit adunan menggunakan acuan nastar.
5. Isikan dengan jem nenas dan gulung dengan kemas.. ( Diana tak gulung )
6. Sapu adunan dengan kuning telur.
7. Bakar pada suhu sederhana sehingga biskut masak.. ( Diana bakar pada suhu 150°C selama 15 - 18 minit bergantung pada oven masing² yer ).
8. Sejukkan sebelum d masukkan ke dalam balang.

Selamat Mencuba !!



Source: Resepi Sedap